Nytårshapsere (veganske)
Ingredienser:
Knækbrød
Grønkål
1-2 Rødløg
Flydende røgaroma (fåes f.eks i Føtex)
Kikærter
Neutral olie
Sherry Vineddike
Sukker
Salt
Peber
1 Friskt økologisk crunchy æble
Fremgangsmåde:
- Lav en halvstor portion humus - helt naturel dvs. uden krydderier og hvidløg. Salt er ok. Tilsæt dog kun salt det sidste kvarter under kogningen af kikærterne.
- Del portionen i 2.
- Portion 1 tilsættes 2 spsk røgaroma. Den korrigeres i konsistens med olie og evt. vand til den er som en frisk ost. Smages til m. salt.
- Portion 2 korrigeres også i konsistens med med sherry vineddikke, olie og evt. vand til den er som en creme fraiche. Smages til m. sukker (meget lidt) og salt.
- Begge portioner sættes på køl.
- Grønkål og rødløg blendes fint og røres sammen med den afkølede portion 2.
- Knækbrød knækkes i passende hapsere (f.eks 5 x 5 cm)
- De 2 typer humus anrettes på hver haps - f.eks 2 kugler af 2 x 2 cm
- Æblet skæres i meget tynde skiver og 1⁄2 skive placeres på hver haps.
Historie
De oprindelige hapsere var ikke veganske men indeholdt rygeost og cremefraiche i stedet for de 2 humus varianter. Det kan man selvfølgelig også gøre.